Štajerska kmečka solata z bučnim oljem

Sestavine:
    • ena majhna glava solate
    • 2 paradižnika
    • 1 strok česna
    • 300 g kuhane kmečke šunke
    • 5 jedilnih žlic bučnega olja
    • 2 zeleni papriki
    • 4 jedilne žlice jabolčnega kisa
    • 100 g koruznih zrnc
    • sol
    • poper
    • 100 g stročjega fižola
    • 2 trdo kuhani jajci
  Priprava:
 Solato operemo in jo damo v skledo, šunko narežemo na široke trakove in dodamo nasekljano. Na kocke narežemo papriko in paradižnik, dodamo stisnjen česen, sol, poper in bučno olje. Na koncu dodamo kis in okrasimo s trdo kuhanimi jajci.


Vanilijev sladoled z bučnim oljem

Vsebina:
    • vanilijev sladoled
    • bučno olje

 Opis:
Nekaj kapljic bučnega olja je lahko preliv čez dober vanilijev sladoled. Dobimo novo dimenzijo obeh okusov.


Potica iz bučnih semen

Sestavine:
    • ½ kg moke
    • 8 dag sladkorja
    • 6 dag masla
    • 1 kocka kvasa
    • sol
    • 1 jajce
    • 1 rumenjak
    • 0,5 l mleka
    • naribano limonino lupino
    • testo
 Nadev:
    • 1/8 L mleka
    • 20 dag bučnih semen
    • 3 jedilne žlice drobtin
    • cimet
    • rum
    • 3 jedilne žlice meda

 Priprava:
 Kvas raztopimo v malo tople vode in dodamo nekaj moke. Posipavamo z moko in pustimo da vzhaja. V preostalem mlačnem mleku raztopimo sladkor, maslo in sol, dodamo jajce, rumenjak in limonino lupino. Ko prične kvas delovati, zamesimo zraven ostale sestavine. Pokrito pustimo vzhajati, dokler se volumen ne podvoji.
Za nadev bučna semena fino zmeljemo. Pogrejemo mleko in med, 1 – 2 jedilni žlica ruma, malo cimeta in dodamo bučna semena z drobtinami. Če je masa čvrsta dodamo še malo mleka. Testo razvaljamo in namažemo z nadevom. Zvijemo od obeh strani k sredini in položimo v pomaščen pekač. Pečemo v prej ogreti pečici 45 minut pri 200 C.

Polnjeni bučni cvetovi

Sestavine:
    • 12 bučnih cvetov
    • mast za cvrenje
 Testo:
    • 200 g moke
    • 2 jajci
    • 3/10 L vina (piva ali mleka)
 Nadev:
    • 200 g masla
    • 2 čebuli
    • 70 g drobtin
    • 3 rumenjaki
    • limonin sok
    • sesekljan peteršilj ali druga zelišča
    • sol, poper

 Priprava:
 Rumenjake, moko, sol in vino (pivo ali mleko) zmešamo v trdno testo, dodamo stepene beljake in premešamo. Testo naj počiva. Cvetove operemo in osušimo. Nadev: Čebulo sesekljamo in jo do steklenega prepražimo v maslu. Damo v posodo in primešamo ostale sestavine. Na vsak cvet damo nekaj nadeva in ga zvijemo. Napolnjen cvet povlečemo skozi pripravljeno testo in ga ocvremo.

 Bučna juha s rižem

Sestavine:
  • 150 g riža, zelenjavna jušna osnova
  • 150 g ohrovtovih listov
  • 150 g mesa buče (hokaido ali muškatne buče)
  • 1 čebula, oljčno olje
  • šopek krebuljice in peteršilja
  • sol, poper

  Priprava:
Riž skuhajte v slani vodi. Posebej skuhajte ohrovt in ga po petih minutah odcedite ter premestite v ledeno mrzlo vodo, da bo ostal lepo zelen. Nato ga še enkrat dobro odcedite in zmešajte v mešalniku, da dobite pire. Sesekljano čebulo pražite na oljčnem olju samo toliko, da ovene, in dodajte nerezano bučo ter jo z dodatkom malo vode dušite pokrito, da se zmehča. Odcedite riž ter ga umešajte med bučo in čebulo. Premešajte in dajte vsebino na krožnike ter prelijte z zelenjavno jušno osnovo.Na juho dajte še žlico ohrovtovega pireja ter okrasite z listi krebuljice in peteršilja

 Praženo bučno seme

Sestavine:
  • 25 dkg bučnih semen
  • 2 dkg sladkorja
  • 1dcl vode

 Priprava:

Dobro posušena bučna semena stresi v očiščeno sladkorno raztopino. Ko se začne sladkor gostiti, mešaj z železno lopatico in postrgaj sladkor, ki se je oprijel kozice. Praži jih tako dolgo, da začne prasketati in poberejo ves sladkor. Nato jih osuši v pečici.





 

Skutin namaz z bučnim oljem in bučnimi semeni

Sestavine:
  Postopek priprave:

- 200 g polnomastne skute

- 1 žlica kisle smetane

- 1 žlica bučnega olja

- 1 žlica bučnih semen

- sol


 Bučna semena drobno sesekljamo. K skuti primešamo
kislo smetano, bučno olje in sesekljana bučna semena.
Solimo po okusu.