Maščobe se pogosto znajdejo prve na seznamu obtoženih, ko govorimo o nezdravi ali škodljivi prehrani. A tudi pri maščobah je podobno kot pri drugih stvareh v življenju. Škodujejo nam če z njimi pretiravamo. V zmernih količinah in pravilno izbrane so maščobe lahko telesu koristne in prijazne okusu, jedi pa v veselje. Zato je najbolje, da jih dobro spoznamo.

Maščobe imajo v človekovi prehrani hranilno, energijsko, gastronomsko – kulinarično vrednost, pri čemer je prehrambena in preventivna vrednost za človekovo zdravje dosežena le, če maščobe ne zavzemajo več kot 30% energijske vrednosti obroka.

Gradniki maščob so maščobne kisline. Sestavljene so iz atomov vodika, ogljika in kisika. Glede na število vezi, s katerimi so med seboj povezani atomi ogljika, se  maščobne kisline delijo na:

  • nasičene maščobne kisline,
  • enkrat nenasičene maščobne kisline,
  • večkrat nenasičene maščobne kisline.