Prve dni maja posadimo semena v brazde  in jih pokrijemo z zemljo. Včasih damo seme tudi kalit. Po enem do dveh tednih pridejo dvolistne rastline iz zemlje. Preden se začnejo rastline še bolj razvijati in cveteti jo moramo zaradi pojave plevelov okopati. Na začetku julija opazimo rumene sijoče cvetove, ki se uporabljajo tudi v kuhi. Buče ležijo dva meseca po cvetenju, do konca septembra, na zemlji. Zrelost buč ugotavljamo po tem ali je pecelj še zelen, z nohtom pa lahko prebodemo lupino. Na poljih vidimo pogosto ženske pri čiščenju buč, zadnja leta se uporabljajo¸stroji za čiščenje buč, ki na dan zmorejo 5 ha. Za en liter bučnega olja potrebujemo 2,5 kg semen. Iz ene buče dobimo ca. 8 dag posušenih semen. Semena kmetje sušijo doma ali v sušilnici. V oljarni jih pogosto še enkrat sušijo in zmeljejo. Dodajo vodo in sol in mesijo, nato pražijo. Ko voda izpari, dajo pražena semena v stiskalnico in stisnejo. V lovilno posodo teče črno zeleno olje, ki izgleda ob svetlobi rdečo-rjavo. Ko se olje usede, ga brez filtriranja napolnimo v steklenice. Skladiščimo ga v temnih steklenicah in na hladnem.
Bučno olje, ki je znano kot zelo kakovostno in zdravo olje že pridobiva svoje vrednost.